torstai 19. kesäkuuta 2014

Pentuja tilauksessa - hieman esittelyä ja reissukuulumisia

Piinan kauan odotetut juoksut alkoivat ja parin progesteronikokeen jälkeen uskalsin varata meille liput laivaan ja lähdimme ajamaan Piinan kanssa kahdestaan kohti Turkua ja sieltä laivalla yli Tukholmaan. Tätä kirjoittaessa olemme vielä Ruotsissa, tänään illalla lähdemme takaisin kotiin. Reissu on ollut jännittävä ja antoisa ja Piina mukava matkatoveri, joka ei turhaan stressaa uusista paikoista ja väenpaljoudesta.

Reissun tarkoituksena oli siis laittaa alulle pikkupiinoja Nuuskakairan kenneliin. Uroksen valinta ei ollut helppoa mutta monen mutkan kautta päädyimme kasvattajan kanssa tänään 8 vuotta täyttäneeseen Amigoon. Amigon virallinen nimi on Vilda-Meduza Anam Amigo. Amigo on omistajansa Idan ensimmäinen koira, jonka kanssa hän on tutustunut eri lajeihin ja kisannutkin jonkin verran. Tuloksia löytyy niin jäljeltä kuin tottelevaisuuskokeista. Lisäksi Amigo on suorittanut Korningin saaden luonneosiosta 455 pistettä. Ida on treenannut Amigon kanssa myös hakua ja agilityä ja kertoo näiden lajien treenamisen olevan jo itsessään Amigolle palkitsevia. Haussa Amigo ilmaisee maalimiehet haukkumalla. Palkkana Ida on käyttänyt suurimmaksi osaksi ruokaa. Parin työskentelyä tottelevaisuuskentällä katsoessa näkee kuinka Amigo tekee töitä keskittyneesti. Leikkiminen ei kiinnosta yhtä paljon kuin ruoka mutta Amigo tuntuu palkkaantuvan hyvin siitä että saa suorituksen jälkeen hyppiä ilmaan ja emäntäänsä vasten.

Amigo on collieksi todella tasapainoinen, ei turhaa ääntelyä eikä epävarmuutta erilaisissa paikoissa liikuttaessa. Toki myös ikä näkyy jo jonkin verran koiran käytöksessä. Päivisin Amigo on emäntänsä mukana ratsastuskoulussa, missä Ida on töissä opettajana. Amigon mielestä hänen työtehtävänsä on toivottaa koululle tulevat ihmiset tervetulleeksi ja "paimentaa" hevosia, tosin hevoset eivät aina tahdo totella. :P Amigon parasta puolta kysyttäessa kertoo Ida sen olevan tasapainoinen luonne, hän ei muista Amigon koskaan pelänneen mitään. Vaikeutena treenaamisessa ja kisaamisessa Ida kertoo että tasapainoisuuden ja rauhallisuuden takia on tottelevaisuuteen ollut vaikea saada korkeaa virettä, kun taas hakua ja agilityä treenatessa vire nousee itsestään. Idalla on tämän hetkisenä kisakoirana 3-vuotias Malinoistarttu Asta, jonka kanssa hän kilpailee Mondioring-lajissa, joten perspektiiviä erilaisiin koiriin löytyy.

Amigolla on ennestään yksi pentue Vilda-Meduzan kenneliin. Pentueesta tuloksia löytyy mm. Vilda-Meduza Daddy's Girlillä, joka on saanut Korningin luonneosuudesta 424 pistettä ja kisannut jäljellä, tottelevaisuudessa ja Rally-tokossa ja on ruotsin muotovalio. Mainittakoon vielä että Amigon isä Watchman-Izor on aikanaan työskennellyt ruotsin ilmavoimissa. Muuten Amigon sukutaulussa löytyy koiria mm. Gemdales ja Mironik's kenneleistä, joista tulee paljon käyttöpuolen kokeissa kunnostautuneita koiria.

Rakenteeltaan Amigo on hyvin paljon Piinan tyyppinen. Urokseksi ei kovin isokokoinen, selkä kroppaan nähden ei erityisen pitkä. Hyvä etuosa ja kohtuulliset takakulmaukset. Alaleuka saisi olla himpun verran voimakkaampi. Hyvä purenta, hyvä väri ja sileäkarvaiseksi melko pitkä turkki. Amigo on ollut koko elämänsä terve eikä ole herkkävatsainen. Ikä ei näy koirasta vielä juuri ollenkaan, hypyt ilmaan käyvät keveästi, hampaat ovat hyvässä kunnossa eikä kuonon väritys ole vielä haalistunut. Vieraat ihmiset Amigo ottaa avosylin vastaan, jokseenkaan ei ole enää niin innokkaasti menossa joka ihmisen luo kuin nuorempana. Vieraiden koirien kanssa Amigo on rauhallisen itsevarma, eikä lenkillä ollessa juuri kiinnitä huomiota vastaan tuleviin koiriin.

Astumiset kävivät ilman ongelmia ja niiden välillä osasi Amigo rauhoittua hyvin ja keskittyä muihin asioihin vaikka samassa taloudessa asusti parin päivän ajan tärppipäiväinen narttu. Toivotaan että matka tuottaa tulosta, pikkupiinoja ja pikkuamigoja. Tilaukseen on siis laitettu ja pennuista toivoisin tulevan terveitä, mutkattoman sosiaalisia ja tasapainoisia nahkacollieita, jotka sopisivat monenlaisiin harrastuksiin. Kuvia Amigosta alla. Yhteiskuvia kihlaparista tulossa myöhemmin kunhan pääsen omalle koneelle.